ELS POLLS, ELS NOSTRES ENEMICS!

Què són?

Són insectes que s’alimenten de sang i viuen al cabell humà. Es subjecten al cabell i es desplacen molt ràpidament, per això és difícil localitzar-los. No tenen ales ni poden volar, i les seves 6 potes tampoc estan preparades per saltar! 

Són de color marronós. És reprodueixen de manera molt ràpida, cada femella pon durant la seva vida uns 110 ous (anomenats llémenes). Les llémenes són petits ous de color blanquinós que es troben adherits a la base del cabell i en 5-7 dies eclosionen i es converteixen en polls.

Formes de contagi

Els polls es contagien únicament per contacte directe. No poden ni volar ni saltar, però es mouen molt ràpid de cap a cap o a través d’objectes.

La seva presència no està relacionada amb la brutícia ni els mals hàbits higiènics sinó tot el contrari: prefereixen el cabell net per subjectar-se millor i començar a alimentar-se. Poden afectar a persones de qualsevol edat, però els nens d’edat escolar pels seus hàbits, son els que més risc de contagi tenen i entre aquests, les nenes presenten major predisposició.

Els principals medis de transmissió són:

– El contacte cap-cap.

– Compartir objectes d’ús per al cap: pintes, gorres, caputxes, bufandes…

– El contacte indirecte a través de: ninots, tapisseries, roba… (és el menys freqüent).

Diagnòstic

El principal símptoma de la presència de polls són les picors. Son degudes a la saliva que genera el poll al picar sobre el cuir cabellut per alimentar-se i que a la gran majoria provoca una lesió vermellosa.

Com més picor, major infestació.

Quan hi ha infestació s’observen unes escates blanques (llémenes), que es diferencien de la caspa perquè estan enganxades al cabell i es desprenen amb dificultat.

Cal fer una prevenció que consisteix en controlar amb freqüència revisant sovint el cap dels nens amb una pinta llemenera, de manera que si veiem la presència de polls podrem afrontar el problema amb rapidesa.

Com revisar el cap amb profunditat?

1- Examinar minuciosament la base del cabell, metxa a metxa, amb l’ajuda d’una pinta de pues estretes de ferro.

2- Prestar especial atenció a la zona de la nuca i darrera de les orelles on la temperatura és més constant i el cabell pateix menys trencaments.

3- Sacsejar enèrgicament la pinta al lavabo o sobre un paper blanc per veure si hi ha algun poll.

Tractament

Al mercat existeixen dos tipus de tractaments antipediculosis: els d’origen natural (dimeticones) i els d’origen químic (permetrines).

Les dimeticones són silicones d’alta densitat que creen una pel·lícula que cobreix i immobilitza per complet al poll provocant-li asfíxia, deshidratació i un col·lapse intestinal que li causa la mort. Es pot utilitzar en nens a partir d’1 any.

Les permetrines bloquegen el sistema nerviós central del poll provocant-li paràlisi i causant la seva mort. Es poden utilitzar en nens a partir de 2 anys.

L’ús d’aquests productes només ha de fer-se si es veuen polls o ous, ja que com a mesura preventiva és ineficaç i, fins i tot, contraproduent (poden produir irritació o dermatitis del cuir cabellut, o generar resistències).

Com aplicar els productes?

Imagen1

– Cal aplicar la loció sobre el cabell sec amb un suau massatge insistint darrera de les orelles i la nuca.

– Deixar actuar la loció durant el temps indicat utilitzant un gorro.

– Rentar el cabell amb el xampú habitual i esclarir amb abundant aigua (en el cas de les nenes amb el cabell llarg, s’aconsella l’ús d’acondicionadors per tal de suavitzar el cabell per tal de no fer tibades al passar la pinta llemenera).

– Un cop el cabell net, amb l’ajuda de la pinta llemenera, cal passar metxa a metxa per tal d’extreure els polls. Això s’haurà d’anar repetint cada dia fins a la desaparició total dels polls.

– Un cop fet el tractament, caldrà repetir l’aplicació als 6-7 dies per tal d’acabar amb  l’ infestació. Això cal fer-ho ja que els ous no es poden matar amb cap tractament, de manera que a la setmana, aquells que no s’hagin pogut treure hauran eclosionat i així doncs podrem matar el poll nascut.

– Per tal d’evitar futurs contagis, s’aconsella fer una prevenció durant l’època de risc (escola, colònies, casals…) amb repel·lents.

Consells pràctics:

– Si el nen/a té el cabell llarg és millor que el porti recollit.

– Evitar l’intercanvi de pintes, bufandes, gorres i tovalloles mentre hi ha risc de contagi.

– Rentar la roba de llit, gorres, bufandes, ninots …en un programa a 60ºC per tal de matar les llémenes.

– Netejar les pintes utilitzades amb aigua calenta.

– Aspirar bé l’habitació i les tapisseries que hagin estat en contacte amb la persona infestada.

– Comunicar la presencia de polls a l’escola i l’entorn és la millor manera de prevenir nous contagis!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s