VACUNES SÍ, VACUNES NO. TU QUE OPINES?

Aquests últims dies es parla molt del tema de les vacunes degut a l’aparició d’un cas de diftèria en un nen d’Olot de 6 anys.

Doncs bé, parlem-ne una mica…

Ja se sap que les vacunes no són obligatòries sota la nostra legislació, de manera que la decisió de vacunar o no a un nen, queda en mans dels pares o tutors legals.

Les vacunes han demostrat la seva eficàcia, eficiència i efectivitat al llarg dels anys ja que han reduït malalties de transmissió, i han evitat morts i seqüeles i fins i tot han erradicat algunes malalties.

A vegades però, ens plantegem algunes preguntes abans de vacunar als nostres fills/es.

Cal vacunar contra malalties que ja no existeixen?

L’única malaltia que ha estat totalment erradicada i de la qual s’ha deixat de posar la vacuna és la verola. És cert que hi ha infeccions com la poliomielitis o la diftèria que són habitualment rares des de fa molts anys, i d’altres que estan desapareixent com el xarampió, la rubèola, les galteres o la hepatitis B; però això és degut a que es segueix vacunant contra elles.

Les vacunes són perilloses?

La freqüència amb que les vacunes poden causar reaccions d’importància, és realment baixa i pocs medicaments s’han utilitzat tant com per afirmar amb seguretat que els seus beneficis superen els seus riscos.

És dolent posar moltes vacunes juntes?

Durant el primer any de vida, es recomana que el nen rebi tres dosis de vacunes, algunes combinades, que el protegeixen davant de 7 o 8 malalties. El nombre de components d’aquestes vacunes davant el que el seu sistema defensiu reacciona, és molt inferior al d’algunes que arriben per via natural, de manera que no li suposen cap sobrecàrrega especial.
Quins motius fan doncs que els pares no vulguin vacunar als seus fills?

Els motius són múltiples, en la majoria de casos es tracta de famílies molt informades i que volen el millor per als seus fills. Però la qüestió, és la qualitat de la informació que reben.

Entre els principals motius hi ha:

– Portar els principis de lo natural al límit, deixant doncs que la naturalesa segueixi el seu curs.

– La confiança amb les teràpies alternatives (aquestes no funcionen per tot, i cal també estar molt segurs de si la persona que ens les recomana és un professional de la salut).

– Creença que les vacunes són nocives i que per tant els seus components ens poden desenvolupar una patologia a curt o llarg termini.

– No tenir la sensació o coneixement real del perill d’algunes malalties, degut a que moltes d’elles fa anys que ja no es pateixen (o bé ho fan però de forma ocasional), i per tant un pensa que “això no li pot passar al meu fill”.

– Desconfiança amb les multinacionals farmacèutiques, pensant que tot es tracta de conspiracions en aquest sentit.

Però cal reflexionar i és que:

– els pares han de prendre decisions responsables respecte els seus fills, però tenint en compte també la resta de població (ja que hi poden haver repercussions a nivell de salut pública). Hi ha malalties en que només t’infectes tu mateix (per exemple el tètanus), però en d’altres ocasions, les malalties poden ser contagioses. De manera que la teva decisió com a pare pot afectar a la resta de la comunitat.

– Els riscos d’infecció natural sobrepassen els riscos que implica cada vacuna recomanada. Per exemple, l’infecció per xarampió provocaencefalitis a 1 de cada 1.000 persones infectades; en general,l’infecció per xarampió mata a 2 de cada 1.000 persones infectades. En contrast, la vacuna conjugada (xarampió, galteres i rubèola) té com a resultat una reacció al·lèrgica greu a només 1 de cada milió de persones vacunades, al mateix temps que prevé de l’infecció per xarampió. Els beneficis de la immunitat adquirida per la vacuna superen considerablement els riscs greus de la infecció natural.

Des de la farmàcia recomanem la vacunació; no per la idea que alguns puguin tenir sobre les multinacionals farmacèutiques (no ens hi guanyem res nosaltres!), ni perquè siguem antinaturals o antiteràpies alternatives (tot el contrari!!! Sempre preferim tractar un mal de cap, esquinç, dolor…amb productes naturals i de laforma més saludable possible).

Recomanem la vacunació perquè per davant de tot som persones (mares, filles, tietes, germanes…), i volem el millor per tots els que ens rodegen i estimem.

Siguem més conscients, no siguem egoistes i pensem amb tot el que ens rodeja! Sempre brindem per tenir salut, doncs apostem per tenir-la.

I vosaltres que penseu? Vacunes sí, o vacunes no?

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s